Verburg Charity Foundation
  • Home
  • Wie zijn wij
    • Verburg Charity Foundation
    • Visie en Missie
    • Beleidsdocumenten
    • Duurzame Ontwikkelingsdoelen
    • Bestuur
    • Veldwerker
  • Projecten
  • Partnerorganisaties
  • Nieuws
  • Doneren
  • Contact
  • Zoek
  • Menu Menu

YOUR SUSTAINABLE PARTNER IN CHARITY

VAN VELDWERKER NAAR COÖRDINATOR PARTNER EN PROJECTEN

Familie Van Horssen is door Verburg Charity Foundation en Stichting Kimon uitgezonden voor een periode van 2010 – 2018. Maak kennis met deze familie en hun stichting Novo Rebento. ‘Novo Rebento’ verwoordt hun verwachting van ‘Nieuwe Bloei’ in hun missiewerk.

“Als je snel wilt gaan, ga je alleen;
als je ver wilt komen, ga je samen!”

Terugblik op 8 jaar veldwerk op Afrikaanse bodem. “Vanaf de dag van je aankomst, moet je toewerken naar de dag van je vertrek.” Dit statement gaf iemand mij ooit mee als ‘gouden tip’ in de voorbereiding op onze uitzending naar Mozambique.

100% LOKAAL

Het was in 2008 dat ik namens Verburg Charity Foundation (VCF) mijn eerste ontmoeting had met de leden van de organisatie ESPANOR in Milange, Mozambique. Een initiatief ván en vóór Mozambikanen; niet van buitenaf opgezet, maar 100% lokaal. Een groep christenen met een duidelijke visie en passie, maar ook met een zeker manco aan kennis, ervaring en middelen. VCF besloot om bij dit 100% lokale initiatief aan te sluiten; om het een impuls te geven met de inzet van kennis, ervaring en middelen. Van meet af aan was de insteek: “Niet zelf doen, maar coachen.” Want niet de Westerling, maar de lokale mensen, zijn de beste ontwikkelingswerkers. Zij kennen de taal, begrijpen de cultuur en blijven. Hoe mooi deze insteek ook klinkt, eenvoudig was het lang niet altijd. Soms liepen dingen helemaal mis. Soms werd gegeven verantwoordelijkheid niet serieus genomen. Soms verloren medewerkers hun integriteit. Dan was de verleiding groot om het toch maar zelf te doen; om toch maar zelf de touwtjes in handen te nemen. Maar het Afrikaans spreekwoord zegt: “Als je snel wilt gaan, ga je alleen; als je ver wilt komen, ga je samen!” Dat was de ‘gouden tip’ die de oprichters van ESPANOR mij regelmatig voor ogen hielden. De lokale werkers trainen, coachen en begeleiden, dat was ‘mijn missie’ als veldwerker. Bijvoorbeeld in projectmanagement, rentmeesterschap of persoonlijke karaktervorming.

Helaas wordt Afrika in de media veelal negatief neergezet. Berichten over corruptie, armoede en slecht leiderschap voeren de boventoon. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit vaak typerend is voor onze zuiderburen. Toch ben ik in de achterliggende 8 jaar anders gaan kijken naar onze Afrikaanse medemens. Afrikanen zijn mooie mensen; veerkrachtig, capabel, creatief, enthousiast en vindingrijk. Veel te vaak kijken wij naar wat mensen niet hebben, terwijl wij juist moeten kijken naar wat er wil in zit. Ieder mens heeft de potentie om zich te ontwikkelen. Ieder mens heeft gaven en talenten. Ieder mens en iedere cultuur is waardevol en uniek.

NIEUWE BLOEI

De naam ESPANOR is een afkorting van de Portugese woorden ‘Esperança Para Novo Rebento’, en betekent ‘Verwachting Van Nieuwe Bloei’. Bij het bedenken van deze naam zijn de Mozambikaanse oprichters geïnspireerd vanuit het Bijbelboek Job 14:7-9 waar staat: “Voor een boom is er altijd hoop, zelfs als hij wordt afgehouwen, zal hij weer ontkiemen.” Mozambique is zo’n afgehouwen boom. Het koloniale tijdperk, de burgeroorlog en het communisme hebben het land weinig goeds gebracht. Maar toch is er hoop voor het leven nú en de toekomst. Die hoop wilden de oprichters van ESPANOR heel concreet handen en voeten geven. Zo werden er tijdens onze eerste ontmoeting in 2008 plannen gesmeed voor kleuteronderwijs, basisonderwijs, vakonderwijs en rurale gebiedsontwikkeling. Nu, 10 jaar later, zien we dat de hoop van toen steeds meer werkelijkheid is geworden. ESPANOR heeft zich ontwikkeld tot een mooie en dynamische organisatie. Met 64 fulltime werkers, 23 leden, meer dan 15 partnerorganisaties, tientallen partnerkerken, honderden vrijwilligers en duizenden mensen die bereikt worden. Onze ‘Esperança Para Novo Rebento’ is niet beschaamd. Met een diversiteit aan projecten mag ESPANOR de medemens metterdaad dienen. Met kleuter- en basisonderwijs, vakonderwijs, landbouwtraining, bijenteelt, bosbeheer, alfabetisering, diaconaat, vorming en toerusting, kinder- en jongerenwerk, zorg rondom HIV/aids, hulpverlening aan weeskinderen, etc.

BETROKKEN VIA WHATSAPP

En dan komt het moment dat je daar afscheid van moet nemen. Van een land en van mensen die je hart hebben geraakt. Van een levensmissie waarvoor we 8 jaren van ons leven hebben mogen geven. Dat is niet eenvoudig. Maar we geloven dat dit het juiste moment is. Zolang je nog ter plaatse bent, is het voor de collega’s makkelijk om voor het minste of geringste aan te kloppen. En dat bevordert nu juist niet de lokale zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Nu is er echter een nieuwe fase aangebroken, waarin wij een stapje terug doen, en de lokale werkers een stapje vooruit moeten zetten. Dat is spannend, maar we hebben er vertrouwen in.

Mooi is dat er achter de betrokkenheid bij ESPANOR geen punt is komen te staan. Per 1 juli 2018 ben ik parttime in dienst bij VCF om op afstand de projecten van ESPANOR en andere partners te begeleiden. Niet meer ter plaatse, maar vanachter de PC met dagelijks contact via email, WhatsApp en Skype. Zo mag dit werk zijn voortgang vinden en behoudt u via VCF de mogelijkheid om te blijven investeren in de verdere ontwikkeling van een klein stukje Afrika.

Jaarverslag 2021:

VCF Jaarverslag 2021

Social media

facebooklinkedin

Meer informatie

  • > Wie zijn wij
  • > Bestuur
  • > Projecten
  • > Partnerorganisaties
  • > Nieuws
  • > Privacy Statement
  • > Disclaimer

Contact

't Vaartland 10
2821 LH Stolwijk
Tel. +31(0)182-348394
info@verburgcharity.com
NL07RABO0118565745
RSIN 813.106.096
KvK 24360868
© 2023 - Verburg Charity Foundation is een aan De Vries en Verburg gelieerde ANBI
Scroll naar bovenzijde
Close