25 OKT

Veldbezoek Malawi en Mozambique; een reis vol indrukken!

Welcome to the warm heart of Africa – veldbezoek Verburg Charity 

Vorige week zijn Wiebe van Horssen (Coördinator Partners & Projects bij VCF), Frank Noomen (bestuurslid), Frank van Hoepen (RvT lid) en Wendy Bogaard (medewerker VCF) naar Malawi en Mozambique gereisd voor een 8-daags bezoek. Een indrukwekkende reis met mooie ontmoetingen!

Het leven in Malawi is niet makkelijk. De gemiddelde Malawiaan verdient slechts $ 1400 per jaar, door de huidige inflatie van 25-40% ontstaan er grote(re) financiële problemen in heel het land. Eten, drinken en benzine is onbetaalbaar geworden. Ondanks dat staan dankbaarheid en blijdschap centraal. Bewonderenswaardig!

We bezochten tal van projecten van VCF, waaronder het herbebossingsproject waar De Vries en Verburg bij betrokken is en de kleuter- en basisscholen opgezet door partnerorganisatie ESPANOR. Op deze scholen wordt christelijk onderwijs gegeven, wat uniek is in Mozambique. In samenwerking met VCF worden de komende jaren meer kleuterschooltjes gebouwd in het rurale Derre district. Ook bezochten we verschillende vakscholen in Malawi, waar de afgelopen jaren mooie ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Bij het EBC Chingazi Hospital werden de woningen voor ziekenhuispersoneel, door VCF gefinancierd, feestelijk geopend. In Milange, Mozambique wordt duidelijk wat het belang is van het sociale huisvestingsproject. Veel gezinnen slapen hier in lemen hutjes met een strodak, wat in het regenseizoen zo lek is als een mandje. Met dit project hopen we maar liefst 160 gezinnen een comfortabele woning te kunnen bieden.