Uitbreiding campus vakschool Sophia

Van kostgangers naar kostwinners op vakschool in Mozambique

In samenwerking met Wilde Ganzen en partnerorganisatie ESPANOR investeert vakschool Sophia in Mozambique in de kwaliteit van hun onderwijs. In de stad Milange, dichtbij de grens met Malawi, worden sinds 2012 verschillende vakopleidingen aangeboden zoals kledingmakerij, ICT, Engels, bedrijfsadministratie, lassen en elektronica.

Ontwikkeling van de onderwijscampus ESPANOR

Vakschool Sophia wordt gerund door de lokale organisatie ESPANOR. Zij focussen zich op de verbetering van het onderwijs in deze arme regio. De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in zowel kleuter-, basis- als vakonderwijs om zo ‘van kostgangers, kostwinners te maken’. Dagelijks komen er zo’n 1.000 leerlingen naar de onderwijscampus. Om de kwaliteit van het onderwijs verder te verbeteren is er besloten een cafetaria te bouwen. Hier kunnen leerlingen en onderwijzend personeel straks een hapje eten. Ook wordt er een kinderdagverblijf gebouwd, zodat ouders les kunnen geven of zelf naar school kunnen, terwijl hun jonge kinderen spelenderwijs en op een veilige plek worden opgevangen. Daarnaast is een deel van het budget bedoeld voor investeringen in apparatuur voor het laboratorium van de school en voor de aanschaf en installatie van een boekhoudpakket. De inkomsten van het cafetaria en het kinderdagverblijf zorgen er op de lange termijn voor dat de vakschool minder afhankelijk wordt van financiële support.  Zo worden niet alleen de leerlingen zelfredzaam, maar de school zelf ook!

De werkzaamheden zijn gestart in oktober 2023 en nemen naar verwachting een half jaar in beslag. De onderwijscampus van ESPANOR wil de komende jaren uitgroeien naar een studentenaantal van 1.300. De uitbreiding van de campus zal hier zeker aan gaan bijdragen.

Door te investeren in praktijkgericht vakonderwijs helpen we jongeren op weg naar zelfredzaamheid en een waardig bestaan. Zo dragen we met dit project bij aan de zogenoemde ‘human development’ (oftewel de menselijke ontwikkeling) van Mozambique. Dat dit hard nodig is blijkt wel uit plaats 181 van de 189 landen op de Human Development Index (t.o.v. Nederland op nummer 8). 

ESPANOR is partnerorganisatie van Verburg Charity Foundation sinds 2008 en sindsdien succesvol actief als aanbieder van goed christelijk onderwijs in Milange-Mozambique. Uniek voor de aanpak is de grootte mate van zelfredzaamheid. Dit is ook één van de belangrijke doelstellingen van Verburg Charity. Sophia is de enige vakschool in Milange district met een bevolking van ruim een half miljoen mensen en bereikt ook honderden jongeren uit andere districten in de Zambezi provincie met een bevolking van ruim vijf miljoen mensen.  

Bent u benieuwd naar de voortgang van dit project? Houd de website in de gaten of volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram! 

Projectinformatie

  • Locatie: Milange, Mozambique
  • Partnerorganisatie: ESPANOR
  • Projectstatus: Onderhanden
  • Projectnummer: C21226
  • Mede mogelijk gemaakt door: Wilde Ganzen

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project of over onze werkzaamheden?
Neem dan contact met ons op.

Doneer hier aan dit project!

Dank u wel dat u wilt bijdragen aan het werk van Verburg Charity in zuidelijk Afrika, daar waar het zo hard nodig is! Via onderstaand formulier kunt u een gift overmaken t.b.v. dit project.

Verburg Charity Foundation is een ANBI en in het bezit van het CBF-keurmerk. Uw gift is aftrekbaar van de belasting.