Projectinformatie
- Locatie: Zalewa, Malawi
- Partnerorganisatie: FACE Vocational Training Institute (FVTI)
- Projectstatus: Onderhanden
- Projectnummer: C21248
- Mede mogelijk gemaakt door: Wilde Ganzen
Onze duurzame samenwerkingspartners en onderwijsorganisaties in Malawi, ECOM Vocational Training Institute (EVTI), TEEM Development Centre College (TDCC), en Stephanos Vocational Training Centre (SVTC), hebben in 2018 een consortium gevormd. Hierdoor is een gezamenlijk onderwijsprogramma opgesteld dat de kwaliteit van het vakonderwijs verder verbetert. Dit consortium maakt gebruik van elkaars lesprogramma’s, medewerkers, kennis en ervaring, en zorgt ervoor dat meer meisjes kunnen deelnemen aan passend (vak)onderwijs.
Vakschool FACE Vocational Training Institute (FVTI) is in 2019 toegetreden tot het consortium, dat nu bestaat uit 4 vakscholen. Met dit alomvattende onderwijsprogramma wordt een regionale dekking van hoogwaardig vakonderwijs gerealiseerd. FACE ligt op ongeveer 50 km ten noorden van Blantyre, in een landelijk gebied nabij de plaats Zalewa. In deze regio zijn beperkte mogelijkheden voor vervolgonderwijs, waardoor veel studenten gedwongen worden op het land te werken of als dagloner aan de slag te gaan. Kinderen uit welvarende gezinnen worden vaak naar de stad gestuurd voor onderwijs.
FACE heeft als doel het aanbod aan beroepsopleidingen in het Neno-district uit te breiden en jongeren de kans te bieden op onderwijs en werkgelegenheid. In de derde fase van het TEVET Masterplan is bij FACE de bouw en inrichting van een ICT-lab en studiecentrum met apparatuur voor 20 studenten gerealiseerd. Ook is een zonne-energiesysteem geïnstalleerd, waardoor de school niet afhankelijk is van de landelijke energievoorziening. Bovendien hebben medewerkers van FACE verschillende trainingen gevolgd. Het project is eind 2023 succesvol afgerond.
In het tweede kwartaal van 2024 is gestart met projectfase 4. Voor FACE omvat deze fase de bouw en inrichting van een klaslokaal- en administratieblok en sanitairblok, de uitbreiding van het zonne-energiesysteem en de training van personeel.
Werk en inkomen
Verburg Charity Foundation is ervan overtuigd dat alleen ‘tewerkstelling, degelijke jobs en ondernemerschap’ het verschil kunnen maken op de lange termijn. We streven uiteindelijk naar het bevorderen van de lokale zelfredzaamheid en weerbaarheid van zowel de organisaties met wie we samenwerken als de doelgroep die we mogen bedienen.
Een weerbarstige context
Dat dit keihard nodig en tegelijkertijd zeer uitdagend is, bevestigen de cijfers uit onze focuslanden Malawi en Mozambique. In beide landen leeft nog steeds bijna driekwart van de bevolking onder de internationale armoedegrens die momenteel is vastgesteld op 2,15 US dollar per dag (Bron: Wereldbank). Het merendeel van de beroepsbevolking leeft van zelfvoorzienende landbouw, kleinschalige handel of eenvoudige dienstverlening. Minder dan 10 procent van de beroepsbevolking heeft een officiële baan (Bron: ILO). Deze gegevens, in een context waar de bevolking van Malawi voor driekwart en van Mozambique voor twee-derde deel uit jongeren onder de 20 jaar bestaat (Bron: UNPFA), plaatsen ons voor een enorme opgave. Recente ontwikkelingen, waaronder de verwoestende gevolgen van de langstdurende cycloon Freddy, de mondiale prijsstijgingen vanwege de oorlog in Oekraïne, de devaluatie van de lokale valuta in Malawi met 44% en de voortslepende onlusten in het noorden van Mozambique, hebben in het achterliggende jaar de situatie in beiden landen ook niet veel goeds gedaan.
Degelijke jobs en ondernemerschap
In deze weerbarstige context werkt Verburg Charity Foundation met haar strategische partners in Malawi en Mozambique aan ‘tewerkstelling, degelijke jobs en ondernemerschap’ voor jongeren. In Malawi wordt samengewerkt met het TEVET Consortium (een samenwerkingsverband van vier vakscholen) en een daaraan gelieerd Job & Business Centrum, van waaruit jongeren worden begeleid naar de arbeidsmarkt door stage- en baanbemiddeling, training in ondernemerschap, begeleiding in het opzetten van een eigen bedrijfje en aanvragen van microfinanciering. Een uniek concept waarover wij een presentatie gaven voor collega-organisaties op de Malawi-dag van de medefinancieringsorganisatie Wilde Ganzen met wie wij een nauwe samenwerking hebben, juist ook als het gaat om het bevorderen van ‘werk en inkomen’.
Irene, Gilbert en Clara
Hoopgevend zijn de verhalen van Irene, Gilbert en Clara. Irene en Gilbert zijn oud-studenten van vakschool EVTI in Malawi, waar Verburg Charity Foundation sinds 2007 mee samenwerkt. Wij bezochten Irene op haar werkplek bij Portland Cement Malawi, waar zij onlangs is bevorderd tot bedrijfsleider, na een uitdagend carrièreverloop. Tijdens ons bezoek vertelde ze vol trots over hoe zij als wees dankzij doorzettingsvermogen en interne motivatie uiteindelijk is gekomen tot waar ze nu staat en als hoofdkostwinner haar familie in het levensonderhoud kan voorzien. Haar klasgenoot Gilbert, die welbekend is met de leemsteenmachines van Oskam v/f, heeft een vergelijkbaar succesverhaal en is afgelopen oktober aangesteld als bedrijfsleider bij het bouwbedrijf van Thumbine Habitat in Mozambique. Tenslotte ontmoette ik Clara, die een opleiding ‘kleermakerij en modeontwerp’ volgde bij vakschool SVTC in Malawi en nu dankzij een lening vanuit het Job & Business Centrum succesvol een eigen bedrijfje heeft gestart. Deze verhalen inspireren en bemoedigen.
Doneer hier aan dit project!
Dank u wel dat u wilt bijdragen aan het werk van Verburg Charity in zuidelijk Afrika, daar waar het zo hard nodig is! Via onderstaand formulier kunt u een gift overmaken t.b.v. dit project.
Verburg Charity Foundation is een ANBI en in het bezit van het CBF-keurmerk. Uw gift is aftrekbaar van de belasting.