Bouw Praktijklokalen Vakschool Sophia ESPANOR Mozambique

Na het voltooien van een lokalenblok en sportveld eind mei 2021 is het tijd voor een volgende stap in de realisatie van het masterplan van partnerorganisatie ESPANOR in Milange, Mozambique. In oktober 2021 is ESPANOR gestart met bouwfase 8: een praktijklokalenblok voor vakschool Sophia. Het gebouw biedt jaarlijks plaats aan maar liefst 450 studenten waar zij in de praktijklokalen worden opgeleid tot elektricien, metaalbewerker, automonteur, ICT-er of leerkracht. 

Het gebouw met twee verdiepingen en een vloeroppervlakte van ca. 800 m2 bevat een laboratorium, praktijklokaal elektra, praktijklokaal metaalbewerking, praktijklokaal automechanica, 4 theorielokalen, sanitair blok, lerarenkamer en diverse opbergruimten en voldoet aan alle eisen van de onderwijsinspectie ter plaatse. De bouw wordt gerealiseerd in eigen beheer door een deskundig bouwteam met optimale inzet van lokale mensen en middelen.  

Door te investeren in praktijkgericht vakonderwijs helpen we jongeren op weg naar zelfredzaamheid en een waardig bestaan. Zo dragen we met dit project bij aan de zogenoemde ‘human development’ (oftewel de menselijke ontwikkeling) van Mozambique. Dat dit hard nodig is blijkt wel uit plaats 181 van de 189 landen op de Human Development Index (t.o.v. Nederland op nummer 8). 

Verburg Charity Foundation monitort niet alleen het projectresultaat op korte termijn, maar ook de impact op de lange termijn. Daarvoor zijn prestatie indicatoren opgesteld voor het volgen van studenten van vakschool Sophia. Denk hierbij aan het aantal studenten dat na afronding van de studie een baan vindt of zelfstandig aan de slag gaat. En aan de verbetering van de financiële situatie, mogelijkheden, vaardigheden en zelfvertrouwen.  

ESPANOR is partnerorganisatie van Verburg Charity Foundation sinds 2008 en sindsdien succesvol actief als aanbieder van goed christelijk onderwijs in Milange-Mozambique. Uniek voor de aanpak is de grootte mate van zelfredzaamheid. Dit is ook één van de belangrijke doelstellingen van Verburg Charity. Sophia is de enige vakschool in Milange district met een bevolking van ruim een half miljoen mensen en bereikt ook honderden jongeren uit andere districten in de Zambezi provincie met een bevolking van ruim vijf miljoen mensen.  

Update mei 2023:
De werkzaamheden hebben wat vertraging opgelopen (o.a. vanwege het heftige regenseizoen in 2022 en cycloon Freddy in 2023). Ook zijn er financiële uitdagingen geweest vanwege a) de prijsstijgingen voor goederen, bouwmaterialen en brandstof en b) verliezen ten gevolge van de waardedaling van de Euro t.o.v. de Mozambikaanse metical. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de 1e verdieping en het dak, de elektrische installatie en het stucen van de muren. Nu volgen de laatste puntjes op de i. Het project zal binnenkort worden opgeleverd.

Bent u benieuwd naar de voortgang van dit project? Houd de website in de gaten of volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram! 

Projectinformatie

 • Locatie: Milange, Mozambique
 • Partnerorganisatie: ESPANOR
 • Projectstatus: Onderhanden
 • Projectnummer: C21202
 • Mede mogelijk gemaakt door: Wilde Ganzen

Praktijklokalenblok met twee verdiepingen

Oppervlakte: ca. 800 m2

 • Laboratorium
 • Praktijklokaal elektra
 • Praktijklokaal metaalbewerking
 • Praktijklokaal automechanica
 • Theorielokalen
 • Sanitairblok
 • Lerarenkamer
 • Diverse opbergruimten

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project of over onze werkzaamheden?
Neem dan contact met ons op.

Doneer hier aan dit project!

Dank u wel dat u wilt bijdragen aan het werk van Verburg Charity in zuidelijk Afrika, daar waar het zo hard nodig is! Via onderstaand formulier kunt u een gift overmaken t.b.v. dit project.

Verburg Charity Foundation is een ANBI en in het bezit van het CBF-keurmerk. Uw gift is aftrekbaar van de belasting.