Noodhulp en wederopbouw Malawi en Mozambique n.a.v. cycloon Freddy

Projectinformatie

 • Locatie: Milange (Mozambique) en Mulanje (Malawi)
 • Partnerorganisatie: ESPANOR en Mulanje Mission Hospital
 • Projectstatus: Onderhanden
 • Projectnummer: C21231 / C21232
 • Mede mogelijk gemaakt door: De Vries en Verburg, Stichting Verburg Fonds en Wilde Ganzen

 

Cycloon Freddy laat een spoor van vernieling achter in Malawi en Mozambique

Malawi en Mozambique zijn ernstig getroffen door de tropische storm Freddy die zaterdag 11 maart landinval maakte in Quelimane (Mozambique) en vervolgens via Milange (Mozambique) en Mulanje (Malawi) tot aan Blantyre (Malawi) grote schade heeft aangericht. Aardverschuivingen, modderstromen, overstromingen. Ingestorte huizen, weggevaagde akkers, verwoeste energievoorzieningen. Doden en gewonden tot gevolg. Vanuit onze partnerorganisaties ontvangen we schrijnende foto’s. Verburg Charity Foundation heeft met haar partners Mulanje Mission Hospital in Malawi en ESPANOR in Mozambique een noodhulpactie gestart.

Beide organisaties zetten zich in voor acute noodhulp (zoals het verstrekken van chloor voor waterreiniging om cholera tegen te gaan, voedselhulp en dekens voor gezinnen die alles zijn kwijtgeraakt) en eerste wederopbouw (zoals het verstrekken van zaaigoed voor akkers, verstrekken van bouwmaterialen voor wederopbouw woningen, herstellen van waterputten voor veilig drinkwater).

“Cycloon Freddy heeft een enorme ravage achtergelaten. Gezinnen zijn ontheemd; akkers weggevaagd; wegen en bruggen vernietigd. Diepgeraakt door het leed van duizenden gezinnen in ons werkgebied, zijn wij met ons team gelijk in actie gekomen. Allereerst om acute noodhulp te verlenen. Vervolgens ook om bij te dragen aan de wederopbouw. Om zo hoop te brengen te midden van de wanhoop.”

Álvaro de Sousa Colher – Algemeen Directeur van ESPANOR in Mozambique

Met dit project richten wij ons op noodhulp en wederopbouw

Acute noodhulp o.a.:

 • Voedselhulp
 • Basisbehoeften
 • Medische zorg
 • Veilig drinkwater

Wederopbouw o.a.:

 • Huisvesting
 • Scholen
 • Onderwijsmateriaal
 • Landbouw en veeteelt

De getroffenen in Malawi en Mozambique hebben uw steun hard nodig.

Doneer nu aan Verburg Charity Foundation d.m.v. onderstaand donatieformulier of door uw donatie over te maken naar NL07RABO0118565745 o.v.v. Noodhulp Malawi en Mozambique.

Update mei 2023:

Intussen zijn we bijna 2 maanden verder. Dankzij de Afrikaanse veerkracht is het ‘gewone’ leven weer opgepakt en gaan de kinderen weer naar school. In de achterliggende weken is er acute noodhulp verleend, waaronder het verstrekken van chloor voor waterreiniging om cholera tegen te gaan, voedselhulp en dekens voor gezinnen die alles zijn kwijtgeraakt. Nu deze fase van noodhulp voorbij is, komt de focus de komende weken te liggen op de wederopbouw, waaronder het verstrekken van zaaigoed voor akkers, bouwmateriaal voor wederopbouw van woningen en herstellen van waterputten voor veilig drinkwater.

Tot op heden hebben wij een bedrag van bijna EUR 20.000 aan giften ontvangen. Samen met het team van ESPANOR en Mulanje Mission Hospital zijn wij dankbaar dat we een hoopvol verschil mogen maken voor de getroffenen in de toch al armste delen van de wereld. Hartelijk dank voor uw betrokkenheid en bijdrage!

Doneer hier aan dit project!

Dank u wel dat u wilt bijdragen aan het noodhulpproject in Malawi en Mozambique ten gevolge van cycloon Freddy. Uw steun is hard nodig! Via onderstaand formulier kunt u een gift overmaken t.b.v. dit project.

Verburg Charity Foundation is een ANBI en in het bezit van het CBF-keurmerk. Uw gift is aftrekbaar van de belasting.