Bouw eetzaal kleuterschool IRM Tumbine Mozambique

ESPANOR is niet alleen aanbieder, maar ook promotor van goed kleuteronderwijs in Mozambique. In samenwerking met de lokale kerken en het ministerie van onderwijs worden jaarlijks drie nieuwe dependance schooltjes opgezet. Zo is in 2013 ook bij de Igreja Reformada em Moçambique (IRM) Tumbine een kleuterschooltje van start gegaan. ESPANOR zorgde voor de training van leerkrachten, pedagogische begeleiding, inrichting van het klaslokaal, installatie van de speeltoestellen en het lesmateriaal. IRM Tumbine nam de verantwoordelijkheid voor de implementatie. 

Inmiddels is kleuterschool IRM Tumbine volledig zelfredzaam en is er met lokale middelen en donaties van derden zelfs een nieuw lokalenblok gerealiseerd. In 2018 besloot het schoolbestuur (op verzoek van de ouders en verzorgers) om te starten met het aanbieden van basisonderwijs in samenwerking met het ministerie van onderwijs. IRM Tumbine wil vanuit christelijke motivatie dienstbaar zijn aan de samenleving. Gelijke toegang van onderwijs voor iedereen is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Wees- en kansarme kinderen worden gesponsord via het sponsorprogramma van de stichting Kimon. 

Een integraal onderdeel van het onderwijsprogramma is het aanbieden van een dagelijkse maaltijd; juist ook voor kwetsbare kinderen die soms ondervoed op school komen. Tot voor kort gebeurde dat in het kerkgebouw, maar die wordt vanwege de groei van de onderwijsactiviteiten inmiddels ook als klaslokaal gebruikt. Daarom werd het hoog tijd voor een separate keuken en eetzaal. Ook vanuit de overheid is dit vanuit hygiënisch oogpunt een vereiste. In de komende jaren hoopt IRM Tumbine verder te groeien tot een volwaardige buurtschool met meer dan 300 kinderen in 2024.  

Verburg Charity geeft met de bouw van de eetzaal graag een antwoord op de huisvestingsvraag van IRM Tumbine. In juni 2021 is dit project van start gegaan, ondanks een maand vertraging vanwege opstartproblemen (de bouwer was niet beschikbaar en er moest een mierenhoop worden bestreden op e bouwplaats) verloopt het project volgens planning. Er wordt gebouwd in eigen beheer, waarbij de kennis en ervaring met bouwen vanuit ESPANOR wordt ingezet. Het gebouw van ruim 100 m2 bestaat uit een opslagruimte voor de ingrediënten (zoals maïs), een keuken om het eten te bereiden, een royale eetzaal en een afgesloten buitenruimte.  

Het project is sinds de start in juni 2021 succesvol verlopen en na de laatste puntjes op de ‘i’ is het project in maart 2022 volledig afgerond.

Projectinformatie

  • Locatie: Milange, Mozambique
  • Partnerorganisatie: Igreja Reformada em Moçambique (IRM)
  • Projectstatus: Gerealiseerd
  • Projectnummer: C21208

Bekijk hier de foto-impressie van de status van de bouw in september 2021:

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project of over onze werkzaamheden?
Neem dan contact met ons op.

Bouwtekeningen

Klik op de button voor de technische bouwtekeningen van dit project.

Doneer hier aan dit project!

Dank u wel dat u wilt bijdragen aan het werk van Verburg Charity in zuidelijk Afrika, daar waar het zo hard nodig is! Via onderstaand formulier kunt u een gift overmaken t.b.v. dit project.

Verburg Charity Foundation is een ANBI en in het bezit van het CBF-keurmerk. Uw gift is aftrekbaar van de belasting.