Aanleg watersysteem Modelkwekerij ESPANOR Mozambique

In 2018 heeft ESPANOR een Modelkwekerij gebouwd voor de productie van boomzaailingen, met als doel klimaatneutraal te opereren en het milieu te beschermen en behouden. Gedurende de vijf jaar van het bestaan van de Modelkwekerij is het watervoorzieningssysteem altijd een kritiek punt geweest. Met de toename van het aantal zaailingen (ongeveer 10.000 zaailingen per jaar) steeg ook het waterverbruik, waardoor de bestaande put en pomp niet langer toereikend zijn. Zonder water is er geen leven; een goede watervoorziening is essentieel om de Modelkwekerij succesvol te maken. Met de introductie van een nieuw watervoorzieningssysteem is er nu 365 dagen per jaar water beschikbaar en wordt de irrigatietijd met minstens 50% verminderd.

Met name tijdens droge periodes daalde het waterpeil in de bestaande put aanzienlijk, waardoor er vaak onvoldoende water was om de zaailingen te irrigeren. Het waterpeil bereikte een dieptepunt in 2021, een jaar met minder neerslag dan gebruikelijk. Vorig jaar moest de kweker vaak handmatig het water uit de put halen vanwege storingen in de pomp. Dit kostte hem ongeveer 5 uur per dag tijdens piekperiodes en was fysiek uitputtend. Verburg Charity financiert de aanleg van een nieuw ‘solar-watersysteem’ bij twee kwekerijen. Hier zal een nieuwe waterput worden geboord en een waterpomp met irrigatieslangen worden geïnstalleerd. De irrigatiepomp zal door zonne-energie worden aangedreven. In het vierde kwartaal van 2023 is begonnen met de werkzaamheden.

Projectinformatie

  • Locatie: Milange, Mozambique
  • Partnerorganisatie: ESPANOR
  • Projectstatus: Onderhanden
  • Projectnummer: C21244

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project of over onze werkzaamheden?
Neem dan contact met ons op.

Doneer hier aan dit project!

Dank u wel dat u wilt bijdragen aan het werk van Verburg Charity in zuidelijk Afrika, daar waar het zo hard nodig is! Via onderstaand formulier kunt u een gift overmaken t.b.v. dit project.

Verburg Charity Foundation is een ANBI en in het bezit van het CBF-keurmerk. Uw gift is aftrekbaar van de belasting.