07 MRT

Lokalenblok basisschool Namitalala in Malawi officieel geopend!

Lokalenblok basisschool Namitalala in Malawi officieel geopend!

In oktober 2022 is een bouwteam dankzij support van Verburg Charity Foundation in samenwerking met lokale organisatie Stephanos Foundation Malawi gestart aan de bouw van een extra lokalenblok voor de basisschool in Namitalala Village. Een afgelegen dorp waar 1.200 kinderen wonen en tot voor kort 250 kinderen naar school konden. Klas 1 leerde onder de boom, klas 2 in een hut met rieten dak, de klassen 3 t/m 5 gebruikten de 3 klaslokalen. Leerlingen van klas 6 t/m 8 moesten dagelijks een afstand van 5 km lopen om hun opleiding aan een andere school voort te zetten. Een route door een bos- en bergachtig gebied, dat niet alleen vermoeiend is, maar vooral gevaarlijk voor jonge meisjes met het risico op misbruik. Veel meisjes staakten hierdoor hun basisschoolonderwijs na klas 5.

De basisschool is met de realisatie van een extra lokalenblok uitgebreid tot een volledige basisschool. De nieuw gebouwde klaslokalen hebben een capaciteit van 50 leerlingen per lokaal. Daarnaast zijn er sanitair voorzieningen en een lerarenkamer gebouwd.

De bouw is zonder oponthoud gerealiseerd in een periode van slechts ruim 4 maanden, dankzij een vakkundig bouwteam. De druk lag hoog. De bergwegen richting het dorpje Namitalala zijn in het regenseizoen namelijk onbegaanbaar voor vrachtwagens met zwaar bouwmateriaal. Dankbaar kijkt men terug op de succesvolle bouwperiode en het verhoren van gebeden.

De uitbreiding van de basisschool werd 7 maart 2023 feestelijk geopend. Hierbij aanwezig was Wiebe van Horssen, coordinator partners & projects van Verburg Charity.

Mooi dat Verburg Charity Foundation verandering heeft kunnen brengen in de kwaliteit van het basisonderwijs in Namitalala. Voor de scholieren, leerkrachten en ouders van ondenkbaar grote betekenis.